Artistë shqiptarë në Akademinë Italiane

Title: “Artistë shqiptarë në Akademitë Italiane”

Author: Leon Çika, Ylli Drishti

Language: Albanian – Italian


Pages: 160

 

Publishing house: Mali Pleshti, Tirana, Albania

Price:
€20

ISBN: 99927-968-1-2

Call us now: +355-677165606

Albumi “Artistë shqiptarë në që studiuan dhe u formuan aristikisht nga fundi i shekullit XIX deri në vitet e luftës së dytë botërore në Akademitë Italiane të Artit në qytetet: Firence, Romë dhe Venecia. Autori, historiani i artit Ylli Drishti në 30 faqet e para të botimit, jep një panoramë të përgjithshme të zhvillimit të arteve pamore në Shqipëri gjatë shek. XIX-XX, duke evidentuar disa nga protagonistët kryesorë që hodhën themelet e artit realizmit shqiptar si: Kol Idromeno, Simon Rrota, Spiro Xega, Zef Kolombi, Dhimitër Çani, Abdurrahim Buza e për të vazhduar me artistët e tjerë që e filluan krijimtarinë e tyre pas vitit 1944 dhe që kontribuan me krijimtarinë tyre në ekspozitat e para pas luftës, por edhe si pedagogë në përgatitjen e brezit të ri të artistëve shqiptarë. Për çdo artist në këtë botim jepet një biografi artistike, vlerësuese e shoqëruar dhe me 4–8 ilustrime me ngjyra të veprave të secilit prej tyre. Botimi në fund shoqërohet me një tabelë sinoptike të ngjarjeve më të rëndësishme artistike në europë dhe në shqipëri gjatë shekullit XX.

Authors

en_US