Vangjo Vasili

Vangjo Vasili i përket brezit të piktorëve shqiptarë që filluan krijimtarinë e tyre në çerekun e fundit të shekullit XX. Ai është pjesë e artistëve shqiptarë të “Plein–air”duke realizuar veçanërisht peisazhe nga vendlindja, Pogradeci, ku shfaqet si një personalitet në këtë gjini të arteve pamore. Tablotë e Vasilit gjithmonë janë vlerësuar për dritën transparente, delikatesën e penelatave “magjike”, qetësinë poetike Lasgushiane dhe magjinë e prozës së Kutelit. Krijimtaria piktorike e Vasilit ka një vijushmësi stilistike dhe imazhesh edhe pas viteve ’90. Ai mbetet përsëri një piktor i plain–air, një këngëtar magjik i liqenit të Pogradecit, momenteve të ditës, i stinëve të natyrës dhe njëhkohësisht dhe i kompozimeve kryesisht lirike, ku ndihet fuqishëm ndikimi i piktorit të adhuruar prej tij, Vangjush Mio.

sq