Pano Kondo

Pano Kondo i përket brezit të piktorëve të formuar në Akademinë Shqiptare të pikturës në fundin e viteve ‘80 (1974–1978). Ai lindi në qytetin e Përmetit (1954) por formimin artistik e kreu në Liceun Artistik “Jordan Misja”, Tiranë dhe student i skenografisë në Institutin e Lartë të Arteve, Tiranë. Pano Kondo ishte për 20 vjet me radhë skenografi i Teatrit “Bylis”, Fier (Shqipëria qëndrore), ku ai ndryshoi konceptet mbi skenografinë natyraliste duke aplikuar e mjete të reja shprehëse moderne, Realizimet profesionale të skenografive të mbi 100 shfaqjeve teatrale, koncerteve, komedive, varieteve si dhe kostumografitë mjeshtërore të realizuara prej Kondos e bënë atë të vlerësuar dhe me çmime dhe diploma të ndyshme. Pano Kondo është një piktor bashkëkohor modern shqiptar që ruan imazhin figurativ piktorik. Frymëzimi i tij është natyra shqiptare dhe jeta e njerëzve të thjeshtë. Megjithatë në veprat e Kondos pas viteve ’90 (shek.XX) kalohet nga një ekspresion i fuqishëm koloristik, ku ngjyra luan rolin kryesor në vepra të të një dekoracioni simbolik abstrakt, ku ndihet energjia e një artisti që është në kërkim të vazhdueshëm.

sq